Mariëlle Braanker: no nonsens kunst

Mariëlle Braanker uit Zwijndrecht maakt figuratieve en abstracte werken van glas. Rotterdam is belangrijk voor haar; ze laat zich door de stad inspireren,  heeft er veel exposities en krijgt veel opdrachten van opdrachtgevers.

 Mariëlle Braanker is 49 jaar en komt uit Zwijndrecht. Ze is al bijna 26 jaar kunstenares en is autodidact. De kunst die ze maakt bestaat uit figuratieve en abstracte objecten. Ze werkt in opdracht voor particulieren maar ook voor bedrijven. Ze gebruikt een bijzondere techniek waarbij ,bijna, alle vormen uitgevoerd kunnen worden. De objecten bestaan uit laagjes vensterglas die Mariëlle stukje voor stukje uittekent, uitsnijdt met een glassnijder en vervolgens verlijmt. ‘Het is een simpel idee geweest, ooit. Je hebt alleen een glassnijder en wat lijm nodig en de mogelijkheden zijn eindeloos,’ vertelt Mariëlle. Het simpele idee is uitgegroeid tot een succes.

Passie
Mariëlle was altijd al bezig met knutselen, tekenen en schilderen. Toen ze een stapeltje glas zag liggen, gewoon van een gebroken ruit, kwam ze op een goed idee. Ze ging er mee experimenteren en tot haar verbazing ging het haar niet vervelen, zoals wel het geval was met andere materialen. ‘Na een tijdje gingen andere materialen vervelen, behalve het glas, dat werd mijn grote passie’, zegt ze.

Florence Biënnale
De kunstenares heeft een eigen galerie in Zwijndrecht, maar Rotterdam is waar het voor haar allemaal begon. Een van haar eerste ‘echte grote’ expositie was in Rotterdam. Dat is nu uitgegroeid tot heel Nederland en zelfs tot het buitenland, zo heeft ze onder andere in Belgie geëxposeerd. Ook is ze geselecteerd en uitgenodigd voor de Florence Biënnale, een expositie van kunstenaars over de hele wereld.

Rotterdam inspireert
Vaak gebeurt het ook dat Mariëlle onbewust geïnspireerd wordt door de geschiedenis en beelden in de stad. Zo vertelt ze: ‘De beelden die je ziet, blijven hangen en werk je onbewust uit tot een kunstwerk waarbij je achteraf denkt; Hee, blijkbaar heeft dat beeld mij inspiratie gegeven voor een nieuw ontwerp!’ Voor haar is Rotterdam dus een belangrijke bron van inspiratie; ‘Is het niet de dierentuin voor figuratief werk dan is het wel de mooie architectuur die inspirerend kan werken.’

 

Mariëlle Braanker is een voorbeeld van Rotterdamse nuchterheid: ‘Het werk laten spreken, niet je eigen praatjes.’

 

 

Mariëlle Braanker

Dit kunstwerk is geïnspireerd door de naoorlogse jaren van Rotterdam.
In plaats van de handen omhoog uit wanhoop,
staan bij dit kunstwerk de handen in de zij: schouders eronder,
we gaan de boel weer opbouwen!

Geschreven door: Marit van Prooijen

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s